Bonyan Design was commissioned in association with the international American firm HOK and Health Consult, to undertake the study, design of Sulibikhat Hospital as part of Kuwait's health plan for the rehabilitation of patients. This Summary Report highlights the main planning and architectural characteristics of the recommended design concept which was approved by both the MPW / SPA & MOH.

The program for designing the hospital including assessing existing conditions, evaluating users' needs and studying alternative concepts for development which emphasized user needs balanced against aesthetic values.

Planning Objectives

Sulaibikhat Hospital was a general hospital at the 50's of Steel Structure and it was modified to serve as the Physiotherapy Hospital.  The Project is mainly to renovate and build new construction to accommodate 200 bed and four operation theaters in addition to the OPD and Physiotherapy Center. A major planning objective has been achieved through developing a workable development program of the new facilities without jeopardizing  the continuity of the present hospital's clinical services

The project will be constructed into Two Phases:   
Phase I:
Demolishing ward 1/3/5 and move the patients to ward 9/10 and fahad center in order to execute the new building 28,000 m2 of inpatient / OPD / physiotherapy center and operation theater.
Phase II :
Move all the Functions of the building which requires renovation to new building which are ward 4/6 and old OPD building, to be for supporting facilities and to demolish ward 9/10 and old building to finalize the site work.

The Master Plan

The hospital is divided into Five main components :-

1 - Outpatient Department
2 - Rehabilitation Facilities
3 - Inpatient Wards
4 - Operation Theaters
5 - Supporting Facilities

The Master Plan is designed upon the following factors:
1. Functional:
A main lobby is created to be the focal point in which dis- tribute to all the projects by main streets.
2. Orientation
The inpatient facilities are orientated to provide an attractive aspect to the West over existing trees and vegetation in the quietest part of the site. Internal courtyards bring daylight and ventilation into the deepest part of the plan, courtyards are aligned in an East-West orientation to provide shelter from the prevailing and secondary winds.
3. Access
Traffic circulation and car parking is contained to the Eastern part of the site remote from inpatient facilities but providing easy access and a sense of arrival to the main reception facilities which are accessible from the main outpatient car park to the North and rehabilitation car park to the South.
4. Future Expansion
The existing wards 2, 4 Et 6 and their surrounding area would be the best area for future extension to accommodate new program requirements and for new design of the support sections planned now as renovation works.

ARCHITECTURAL DESIGN PHILOSOPHY

The use of this hospital is for Physiotherapy and the patients are mainly handicapped and housed for longer period from 2 weeks to a year or more. It is, therefore, important to create a homely atmosphere as a result in order to assist the healing process. The hospital is situated with a very attractive site, which helps to blend with the wild landscape and to bring the exterior atmosphere inside the hospital.

The design philosophy is based on (creating an attractive healing atmosphere with local architectural identity).

The Form:   is designed as a reflection of its function such as the inpatient designed as curve to allow maximum view for the inpatient rooms.

The Interiors: is designed with plenty access of natural light and finished by natural light and finished by natural materials to create the pleasant feeling for the users.

The Exterior: is designed with a local heritage of the area of deep openings and by consideration of colorful scheme to merge the building with the wild landscape in order to lay emphases on the concept of this building as a creation place more than the traditional hospital.